4 Mayıs 2016 Çarşamba

'Shakespeare 400': Edebiyat ve müzikle iç içe bir gün...


“SHAKESPEARE 400”


Biliyorsunuz, bu yıl İngiliz dilinin en büyük yazarı W. Shakespeare, 400. ölüm yıldönümünde dünya çapında sanatsal ve kültürel etkinliklerle anılıyor.
Shakespeare'in -kabul edilen- doğum günü ve de ölüm tarihi olan 23 Nisan'da İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu'nun Pera Balo Salonu'nda Quill Prodüksiyonca düzenlenen bir 'Shakespeare konseri' verileceğini öğrenince heyecanlandım doğrusu. 


Adetim olduğu üzere hemen notumu aldım.
O gün geldiğinde de bana da pek uzak mesafede olmayan İngiltere Başkonsolosluğu'nun yolunu tuttum.

Eh haliyle, hele söz konusu İngiltere konsolosluğu olunca , kolayca girilemeyeceğini önceden kestiriyordum. Konseri izleyeceklerin isimleri önceden konsolosluğa bildirilmişti. Kapıdaki görevlilere kimliklerimizi verdik. 

Listedeki adlarla kimlik kontrolü, elektronik arama, eski usül elle arama, kameraya yüz gösterme, kapı önünde kontrolden geçenlerle gruplaşma ve bir erkek ve bir kadın görevli refakatinde bahçeden, konserin yapılacağı salona doğru ilerleyiş...

Ohh. Neyse ki, bol oksijenli, türlü çeşitli ağaç ve bitkilerle bezeli, mis kokulu bahçeden ağır adımlarla ilerleyerek konserin yapılacağı salona eriştik...


* *

William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), aslen Snitterfield'lı olan belediye meclisi üyesi ve deri eşya tüccarı John Shakespeare ile varlıklı bir toprak sahibi çiftçinin kızı Mary Arden'ın oğludur.
Stratford-upon-Avon'da doğdu ve burada 26 Nisan 1564'te vaftiz edildi. Gerçek doğum günü bilinmemekle birlikte, geleneksel olarak 23 Nisan'da, Đurdevdan'da doğduğu söylenir ve öyle kabul edilir.



William Shakespeare, İngilizce'nin en büyüğü ve dünyanın seçkin drama yazarı kabul edilen İngiliz şairi, oyun yazarı ve oyuncusudur. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve çeşitli şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrilmiş ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sahnelenmiştir. Shakespeare bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yılları arasındaki zaman diliminde üretmiş. İngilizce'nin en iyi ürünlerinden kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i de bu dönemde yazmıştır...

* * *

Geçmiş dönemden, modern döneme uzanan bir yelpazede CorISTAnbul Oda Korosu ve konserin konuk sanatçıları  soprano Natali Boğosyan ile kontrtenor Kaan Buldular'ın solo ve düetleriyle bezeli bir Shakespeare konseri izlemeye hazırdık artık.


Konser programında olan, CorISTAnbul Oda Korosu kurucu direktörü ve şefi Arda Ardaşes Agoşyan'ın bestelediği ve dünya prömiyeri 2011 yılında Hamburglu Ensemble Vokal ile gerçekleşen, kontrbas solo ve karma koro için "Romeo ve Juliet" konçertosunu da bu görkemli mekanda dinleyecektik üstelik... 



Ama, o ne? Konserin başlangıç saati gelmiş, geçiyordu. Tahmin ettiğim olmuştu. Konseri izlemeye gelenlerin, konsolosluk kapısındaki  arama/taramaları henüz bitmemişti. Konserin başlaması biraz gecikecekti...
Biraz gecikmeyle seyircilerin yerlerini alması süreci tamamlandı, salon hınca hınç doldu ve program başladı.



CorISTAnbul Oda Korosu kurucu direktörü ve şefi Arda Ardaşes Agoşyan; "bugün bu konseri vermemizin sebebi Shakespeare. 23 Nisan Shakespeare’in hem doğum günü hem de vefat günü; 23 Nisan 2016 ise Shakespeare’in vefatının tam 400. yıldönümü. 400 yıl önce yine bir Cumartesi günü hayata veda etmiş. Konserimizin başlığı da bu yüzden Shakespeare 400" diyerek yaptığı sunum konuşmasında; Shakespeare'in "dünyanın gördüğü en büyük hikaye anlatıcısı" olduğunu, "komedi, trajedi, tarih, macera, aşk hikayesi, masal dahil, insana dair ne varsa; aşk, kıskançlık, belirsizlik, iktidar hırsı gibi" her şeyi yazdığına vurgu yaptı.



Sunum konuşmasında, konser hakkında da bilgi veren  Agoşyan  konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Bugün dinleyeceğiniz eserlerin tümü Shakespeare’in sonelerinden ya da tiyatro eserlerinden seçilmiş sözler üstüne bestelenmiş. Seçtiğimiz program da geçmişin bestecileriyle günümüz bestecilerini bağlıyor, aynen Shakespeare’in yaptığı gibi. Konseri Romeo Jüliet’in sözleri üzerine bestelediğim konçertoyla kapatıyoruz. Bu eserin benim için ayrı bir anlamı var. Dünyada koro ve kontrbas için yazılmış tek eser..."



Konserde seslendirilen eserleri de şöyle sıralayabilirim:

» »  "Full Fathom Five" (1951)
Beste: Ralph Vaughan Williams, Three Shakespeare Songs
Söz: W. Shakespeare, Fırtına, I. Perde 2. Sahne


» » "It was a Lover and his Lass" (1590)
Beste: Thomas Morley
Söz: W. Shakespeare, Size Nasıl Geliyorsa, V. Perde 3. Sahne





» »  "Good Night" (2009)
Beste: Lorenz Maierhofer
Söz: W. Shakespeare, Romeo Jüliet, II. Perde 2. Sahne


» »  "It was a Lover and His Lass"
Beste: Matthew Harris, Two Shakespeare Songs
Söz: W. Shakespeare, Size Nasıl Geliyorsa, V. Perde 3. Sahne




» »  "Blow, Blow, Thou winter wind" (1937-41)
Beste: Erich Wolfgang Korngold, 4 Lieder nach Shakespeare, Op. 31
Söz: W. Shakespeare, Size Nasıl Geliyorsa, II. Perde 7. Sahne
» Soprano solo: Natali Boğosyan




» »  "Fear no more the heat o' the sun" (1921)
Beste: Roger Quilter, Five Shakespeare Songs
Söz: W. Shakespeare, Cymbeline, IV. Perde 2. Sahne
» Kontrtenor solo: Kaan Buldular




» »  "It was a Lover and his Lass"
Beste: Ralph Vaughan Williams
Söz: W. Shakespeare, Size Nasıl Geliyorsa, V. Perde 3. Sahne
» Natali Boğosyan & Kaan Buldular




» »  1. Music to hear (8. Sone) (1961)
        2. No longer mourn (71. Sone)
        3. The little love-god (154. Sone)
        4. When my love swears (138. Sone)

Beste: Oscar van Hemel, Four Shakespeare Sonnets
Söz: W. Shakespeare, Soneler





» »  Romeo and Juliet, concerto for double bass solo and mixed choir (2011)
Beste: Arda Ardaşes Agoşyan
Söz: W. Shakespeare, Romeo Juliet
Kontrbas solo: Arda Ardaşes Agoşyan
Şef: Natali Boğosyan


* * 

Gene kentin ve ülkenin karmaşasından bir an için kurtulup; bu kez; CorISTAnbul Oda Korosu, Natali  Boğosyan ve Kaan Buldular ile anavatanının İstanbul'daki topraklarında, İngiliz Başkonsolosluğunun görkemli binasında, huzur veren, akustiği de iyi bir salonda edebiyat ve müzikle Shakespeare'i andık.

Keşke bitmeseydi demiştik ama, her güzel rüya gibi, konser de bitti...





[İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu, 23 Nisan 2016]






* * *


Yalçın Ergündoğan
 X: @Y_Ergundogan    Threads:  @Yergundogan
Mastodon:  @Yergundogan    E-Posta: yalcin.ergundogan@gmail.com


_________________________________












Hiç yorum yok: