11 Mayıs 2016 Çarşamba

Bu kez, 1675 yılı yapımı kemanıyla Pelin H. Akın ve şef Orçun Orçunsel'li Orchestra’Sion'layız..


Saray tarafından dayatılan rejimce özel olarak çoraklaştırılan kültür sanat ortamında, yakaladığım fırsatları, aldığım hazzı sizlerle de paylaşıyorum sürekli. Boğucu, bunaltıcı 'memleket ortamı'nda aldığım soluğu, can simidi gibi çevremdekilere de uzatmaya çalışıyorum...


Borusan Holding tarafından kendisine kullanım hakkı verilen 1675 yılı yapımı (Cremona) bir 'Francesco Ruggieri' kemanla; bu geceki konserin ilk bölümünde alkışlanası bir performans sergileyen Pelin Halkacı Akın'ı  arkasında, Orçun Orçunsel yönetimindeki 'Orchestra’Sion' ile birlikte izledik.

Şef: Orçun Orçunsel
Solist: Pelin Halkacı Akın (Keman)
Konzertmeister: Nilay Sancar.


Programda; sanatçılar, Giocomo Puccini'den Krizante, Astor Piazzolla'dan ise; Buenos Aires’te Dört Mevsim (İlkbahar / Yaz / Sonbahar / Kış bölümleri.) eserlerini seslendirdiler.

İlk bölümün ardından,  program Orchestra’Sion'un Edward Elgar'dan Serenad op.20, Joaquín Turina'dan La oración del torero Op.34 ve Béla Bartók'tan  Romen Dansları ile devam etti...


» » Pelin Halkacı Akın: (Keman) 

Keman eğitimine sekiz yaşında Prof. Nuri İyicil ile başlamış ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarından 1995 yılında mezun olmuş.
1997 yılından beri sürdürdüğü solistlik kariyerinin yanı sıra alanında kendisini geliştiren sanatçı, Prof. Jean Fournier’in “Salzburg Mozarteum Sommerakademie”de ve İstanbul’da yaptığı masterclass’lara katılmış. 

Ardından,  sonra da İsrail’deki “Keshet Eilon Violin Masterclasses”a üç yıl art arda katılıp burada Shlomo Mintz, Ida Haendel, Vadim Gluzman ve Ani Schnarch ile çalıştı. 2003 yılında da yine aynı kursa asistan öğretmen olarak davet edilmiş.

Türkiye’de de Uluslararası İstanbul, Ankara ve Eskişehir Müzik Festivallerinde ve birçok değişik şehirde resitaller vermiş.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, Antalya, Bursa ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları, Borusan İstanbul Filarmoni, C.R.R. ve Eskişehir Senfoni Orkestraları vb. ile konserler vermiş.

2011 yılında akademik kariyerinde Profesörlüğe yükselen sanatçı,  halen öğretim üyesi olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında çalışıyor ve 'Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın baş kemancılığı görevini sürdürüyor.
Pelin Halkacı Akın, katıldığı konserlerde Borusan Holding tarafından kendisine kullanım hakkı verilen 1675 (Cremona) yapımı bir 'Francesco Ruggieri' kemanla çalıyor...

* * *


» » Orçun Orçunsel: (Orkestra Şefi)

İstanbul’da doğdu, 4 yaşında İstanbul Üniversitesi Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı ve 2004’te MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun olmuş.

 Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich’in çalıştaylarına katıldı. 2007’de Salzburg Yaz Akademisinde K.H.Kammerling ile de çalışmış.


Kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiş.
Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiş.
2008’den bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapıyor. 
Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtüözleri de ağırlamayı sürdürüyor.


* * *

» » Orchestra’Sion: (Oda Orkestrası)

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Notre Dame de Sion (NDS) Lisesinin bir araya gelmesi rol oynamış.
Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında vermiş.
NDS Oda Orkestrası, topladığı beğeni ve kazandığı süreklilik ile 2010 yılında 'Orchestra’Sion' adını almış...

Konzertmeister Rüstem Mustafa ve  seçkin, profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden, senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’deki kültür sanat yaşamına katkı sunmayı sürdürüyor.

Orkestra, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarıyla birlikte konserler vermiş.


Orchestra’Sion; felsefe teorisyeni, düşünür olmasının yanı sıra aynı zamanda bir opera bestecisi olan Jean-Jacques Rousseau (1712 Cenevre-1778 Paris)’nun 2012 yılında gerçekleştirilen "300. Doğum Yıldönümü" etkinlikleri kapsamında, Rousseau'nun hem yazıp hem müziklerini bestelediği "Köyün Kâhini" operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu "Les Paladins" ile birlikte gerçekleştirmiş...


[Notre Dame de Sion (NDS) LisesiHarbiye-İstanbul, 30 Nisan 2016]




* * *



=========================================








Hiç yorum yok: