21 Şubat 2025 Cuma

Tarih Buluşmaları: Hristiyanlık Tarihinde Problemler ve Tartışmalar / Efes Konsilleri...

Tarih Buluşmaları: Hristiyanlık Tarihinde Problemler ve Tartışmalar / Efes Konsilleri...


İzmir, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde gerçekleşmekte olan "Tarih Buluşmaları" kapsamında, "Hristiyanlık Tarihinde Problemler ve Tartışmalar: Efes Konsilleri" konulu oturuma katıldım.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 'Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi' Tarih Bölümü - Eskiçağ Tarihi Öğretim Üyesi Dr. Ceren Pilevneli Çubuk sunumununda Anadolu topraklarında uzun yıllar hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğu’nun siyasi, toplumsal ve hukuki yapısının üzerindeki etkilerini anlattı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Öğretim Üyesi Dr. Ceren Pilevneli Çubuk


İlgiyle izlenen sunumda ağırlıklı olarak Hristiyanlığın erken dönemlerinde yaşanan problemler ve tartışmalara değinildi.


Katolik ve Ortodokslar tarafından resmi olarak kabul edilen, Hristiyanlığın itikat esaslarını belirleyen ilk yedi ekümenik konsilin Anadolu’daki şehirlerde toplanmış olması, ilk yedi kilisenin bu bölgelerde bulunması konularının tarihsel önemi üzerinde duruldu.


İznik ve Efes Konsilleri'ne ve dönem içindeki ağırlıkları üzerinde duruldu.
Üzerinde yaşadığımız coğrafyada varlığını sürdüren Doğu Roma İmparatorluğu döneminde din ve siyaset ilişkileri ve Konsiller arası tartışmalardan örnekler sunuldu.

Döneme ait görsellerle zenginleştirilen sunumun ardından, toplantı katılımcıların konu üzerine kısa yorum ve sorularıyla sonlandı. #CerenPilevneliÇubuk

İskenderiyeli Cyrillus

Birinci Efes Konsili, 431 yılında Efes, Meryem Ana kilisesi'nde, İstanbul Patriği Nestorius'un tartışmalı öğretileri yüzünden toplanmıştır. İskenderiye Patriği Cyrillus, Nestorius'u sapkınla suçlayarak Papa I. Caelestinus'e başvurmuştur.
Papa da aynı fikirde olup, Cyril'e Nestorius'un fikrini değiştirmesi için çalışmasını yoksa aforoz edileceğini bildirmesi için yetki vermiştir. Çağrı gelmeden önce, Nestorius İmparator II. Theodosius'u kendisinin karşı görüşlerini tartışabileceği genel bir konsil toplaması için ikna etmiştir.
Konsil'de yaklaşık 250 piskopos bulunmuştur. Konferans, karşılıklı meydan okuma ve birbirini suçlama atmosferinde geçmiştir.
_________

📍 (*) Konsil: Katolik Hristiyanlık'ta dini inanç, ahlâk ve disiplin konularındaki anlaşmazlıkları ve problemleri çözüme kavuşturarak, karara bağlamak üzere davet edilen din adamları kuruluna verilen ad. Yunanca'da "Sinodos" olarak geçen kelime kurul/toplantı anlamına gelirken, Latinceye geçmiş hali "Concilium"dur.


Ekümenik konsiller:

Birinci İznik Konsili (325)
Birinci Konstantinopolis Konsili (381)
Birinci Efes Konsili (431)
Kalkedon Konsili (451)
İkinci Konstantinopolis Konsili (553)
Üçüncü Konstantinopolis Konsili (680)
İkinci İznik Konsili (787)
Dördüncü İstanbul Konsili (869)


[Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), 20 Şubat 2025]


* * *


Yalçın Ergündoğan

Hiç yorum yok: