7 Şubat 2025 Cuma

Kütüphane ve Kitaplar üzerine... / Umberto Eco

Umberto Eco

 

Kütüphane ve Kitaplar üzerine... / Umberto Eco


♦️ "Satın aldığınız tüm kitapları okumak zorunda olduğunuzu düşünmek aptallıktır, tıpkı okuyabileceklerinden daha fazla kitap satın alan kişileri eleştirmek gibi. Bu, yenilerini satın almadan önce satın aldığınız tüm çatal bıçak takımlarını, bardakları, tornavidaları veya matkap uçlarını kullanmanız gerektiğini söylemek gibi bir şey olurdu."


♦️ "Hayatta, yalnızca küçük bir kısmını kullanacak olsak bile, her zaman bol miktarda malzemeye sahip olmamız gereken şeyler vardır."

♦️ "Örneğin, kitapları ilaç olarak düşünürsek, evde birkaç tane olmaktansa birçok kitap bulundurmanın iyi olduğunu anlarız: Kendinizi daha iyi hissetmek istediğinizde, 'ilaç dolabına' gider ve bir kitap seçersiniz. Rastgele bir kitap değil, o an için doğru olan kitabı. Bu yüzden her zaman bir beslenme seçeneğiniz olmalı!"

♦️ "Sadece bir kitap satın alıp , yalnızca onu okuyup ve sonra da ondan kurtulanlar tüketici zihniyetini kitaplara uygulayanlardır, yani onları bir tüketici ürünü, bir mal olarak görürler. Gerçekten sevenler için ise bir kitap, her şey olabilir ama asla bir meta olamaz."

♦️ “70 yaşına geldiğinde, okumayan kişi yalnızca bir hayat yaşamış olacaktır. Okuyan ise; 5 bin yıl yaşamış olacaktır. Okumak, ölümsüzlüğü geriye doğru yaşamaktır.”


Umberto Eco

Umberto Eco

* *



(*) Umberto Eco, 1932’de Alessandria’da (İtalya) doğdu. Bilim insanı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür kimlikleriyle yirminci yüzyılın en önemli entelektüellerindendir. 
Eco, babasının isteği üzerine hukuk eğitimine başlasa da okulu yarıda bıraktı. Kendi ilgi alanlarının izinden gidip Torino Üniversitesi’nde Orta Çağ Felsefesi ve Edebiyatı eğitimi aldı. 1954’te eski filozoflardan olan din düşünürü Thomas Aquinas’ın akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. 
1954-1959 yılları arasında İtalyan devlet televizyonu RAI‘de kültürel programlara editörlük yaptı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçentliğe yükselen Eco, 1969'da ise; Floransa Üniversitesi'nde profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçip, 1975’de üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi.
Orta Çağ uzmanı ve yazarı olan James Joyce üzerine derin araştırmalar yaptı. 



Dünya kamuoyunun gündemine 1980’de çıkan ilk romanı Gülün Adı ile giren Eco’nun eserlerinin pek çoğu Türkçe'de de yayımlandı. 
Baudolino (2003), Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi (2005), Prag Mezarlığı (2011) ve Sıfır Sayı (2015) adlı romanları ile Güzelliğin Tarihi (2006), Çirkinliğin Tarihi 2009), Yengeç Adımlarıyla (2012), Düşman Yaratmak (2014) ve Efsanevi Yerlerin Tarihi (2015) adlı incelemeleri, Felsefe Tarihi gibi çok sayıdaki eserinden bazılarıdır.

Umberto Eco, 19 Şubat 2016’da kanser nedeniyle hayatını kaybetti.
 Devlerin Omuzlarında, ölümünden sonra İtalyancada yayımlanan son eseridir. 

* *

Okumak için TIKLAYINIZ 🔻



              Bu 2 fotoğraf karesi de Yalçın Ergündoğan'ın mütevazı  kitaplığından... 




* * *

Yalçın Ergündoğan




















Hiç yorum yok: