"Antik Köylerde Yaşam - Roma Anadolu'sunda Kırsal Toplum..."
İZMİR...
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) "Kent Söyleşileri" kapsamında gerçekleşen "Antik Köylerde Yaşam, Lydia Kırsalında Toplum ve Din" temalı toplantısına katıldım.

Pınar hoca sunumuna; "Roma Anadolu'su nüfusunun ancak yüzde 5'inin kentlerde yaşadığı ve bu hayatın bilindiği, geriye kalan yüzde 95'e varan köylü nüfusun yaşamına ilişkin ise; yeterli bilgi bulunmadığına vurgu yaparak, Thonemann'ın çalışmasının önemine vurgu yaparak başladı.






Burada Sardis'le boy ölçüşebilecek büyük şehirler yoktur. En büyük kentlerinin bile "kasaba irisi" olarak tanımlanabileceği bölgede çok sayıda köy yerleşimi vardır.
Bu ücra dağ köylerinde yaşayan yaşamını çiftçilik, çobanlık ya da dokumacılık yaparak geçiren insanlar üzerinde bütün akrabalarının adlarının uzun uzun sıralandığı mezar taşlarıyla gömülür.
Büyük hanelerde birbirine sıkı sıkıya bağlı aileler içinde yaşayan bu köylüler, İS birinci yüzyılda birdenbire bize günahlarını anlatmaya başlar.
Tanrılarına adadıkları kabartmalı stellerin üzerindeki hikâyeleriyle birden karşı karşıya kalıveririz.
İki bin yıl öncesinin Manisalı köylüleri bizimle doğrudan konuşmakta üstelik bize en mahrem aile sırlarını anlatmaktadır. Bu Antikçağ'da başka hiçbir yerde ve zamanda karşılaşmadığımız hayret ve heyecan verici bir durum.
![]() |
Stel |
Tam da bu yüzden bu yazıtlar on dokuzuncu yüzyılın sonlarından başlayarak epigraf ve tarihçilerin "iştahını kabartarak" çok sayıda çalışmaya konu olmuştur.
Sayısı neredeyse iki yüze yaklaşan bu adaklarda insanların hem birbirleriyle hem tanrılarıyla ilişkilerine dair onlarca öykü gizlidir..."
![]() |
Peçeli kadın steli, Lidya |
* *
(*) Stel veya stela, dikilmiş, yüksekliği eninden uzun yekpare bir taştan oluşan bir yapıttır. Sözcük Yunanca stele yani "(dikili) duran blok"tan gelir. Ahşap olanlarına da rastlanmıştır. Stelin farklı şekillerde kullanılan farklı tipleri vardır. Örneğin özellikle Antik Yunan'da rastlanan mezar taşı mahiyetinde steller vardır. Bunlara mezar steli de denir.
[Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), 16 Ocak 2025]
***
Yalçın Ergündoğan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder