31 Mart 2016 Perşembe

Müzik dinletilerine Avrasya Dörtlüsü ile devam: "Quatuor Avrasya..."


Fırsat buldukça ve izlenebilecek -yok edilenlerden geriye kaldığı kadarıyla- mekan/salon buldukça klasik müzik, opera ve tiyatro izlemeyi sürdürüyorum. Tabii, sinema da...
Bu hafta da,  Notre Dame de Sion Lisesi'nin tiyatro /konser  salonunda Avrasya Dörtlüsü (Quatuor Avrasya)'nden ustaların eserlerini dinleme fırsatı buldum...

Bu coğrafyada, Türkiye'de de her şeye rağmen çok değerli müzisyenler yetişiyor. Onların konserlerinde sergiledikleri performansları değerlendirmek,  tanıklık etmek de hoş aslında.

"Quatuor Avrasya"yı dinlemek de aynı hoşuğu yarattı doğrusu...
Bu fotoğraftaki sıraya göre; (soldan, sağaGülden Teztel (Piyano), Bahar Biricik (Keman),  Ayşegül Kirmanoğlu (Klarnet) ve Münif Akalın (Çello)'dan oluşan topluluk; salonu dolduran bizlere ölümsüz ustaların şu eserlerini çaldı:

» » Beethoven:  Keman, Çello ve piyano için Trio op. 11
Allegro con brio, Adagio, Allegretto

» » Brahms:  Klarnet, Çello ve piano için Trio op. 114
Allegro, Adagio, Andantino grazioso, Allegro

» » Walter Rabl: Keman, Çello, Klarnet ve piyano için Quartet op. 1 (Türkiye’de ilk defa çalındı..) Allegro moderato, Adagio molto, Andantino un poco mosso, Allegro con brio...
AVRASYA DÖRTLÜSÜ ( QUATUOR AVRASYA)

» » Bahar Biricik (Keman) İstanbul’da doğdu. Keman eğitimine 11 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konsevatuvarında Giray Rasenfos ile başladı. Eğitimini 1991 yılından itibaren Venyamin Varşawski’nin keman sınıfında sürdürdü ve yüksek lisans eğitimini 1998 yılında tamamladı. 1994-1995 yıllarında İtalya’da “Accademia Musicale Chigiana"da Quartetto İtaliano’nun viyolacısı Piero Farulli ile oda müziği masterclasslarına katıldı ve İtalya’da konserler verdi. 1998 yılında Fransa’nın Tour şehrinde düzenlenen “Academia Internationale D’art Musicale” yaz kursları çerçevesinde keman master sınıflarına katıldı ve burada Victor Tretiakov ile çalıştı. Devlet sanatçısı Ayla Erduran ile masterclass çalışmaları yaptı. 

» » Ayşegül Kırmanoğlu (Klarnet): İstanbul’da doğdu. Müzik çalışmalarına Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Tülay Orser ile başladı ve Ahmet Ermakastar ile devam etti. 1983’te İngiliz Kültür Heyeti’nin verdiği bursla Aberdeen Müzik Festivali’ne katıldı.1986 yılında, Nantes Bölgesel Devlet Konservatuvarında birincilik ödülü, ardından da Leopold Bellan yarışmasında birincilik ödülü aldı. M. Ermakastar, A. Boeglin, D. Dangain ve G. Deplus gibi önde gelen öğretmenlerle çalıştı.
» » Münif Akalın (Çello)Türkiye’nin yetiştirdiği önde gelen viyolonselcilerden olan çok yönlü bir müzisyen olarak, beceri ve yeteneği ile öne çıktı.
Türkiye dışında Amerika, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Gürcistan’da konserler verdi. Solist olarak Türkiye’nin hemen hemen tüm devlet senfoni orkestralarıyla birçok konser verdi, ayrıca Akbank Oda Orkestrası, Millî Reasürans Oda Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, Filarmonia İstanbul, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası gibi birçok orkestranın uzun yıllar viyolonsel grup şefliğini yaptı.
» » Gülden Teztel  (Piyano)Ankara’da doğdu, beş yaşında piyano eğitimine başladı. 1978 yılında girdiği İstanbul Belediye Konservatuvarı yarı zamanlı piyano bölümünde Prof. Ova Sünder’in öğrencisi oldu.Bu dönemde Biret, Margulis ve Zaritskaya’nın master sınıflarına katıldı.
1990 yılında Robert Kolej’den mezun oldu, aynı yıl Oberlin Conservatory’den kazandığı bursla lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve burada Prof. Lydia Frumkin ile dört yıl çalıştı.
Bu yıllarda solo ve oda müziği konserleri verdi, konservatuvarın öğretim programına seçildi ve “Piyano Jürisi Ödülü”nü kazanarak, “BM in Piano Performance” diploması ile mezun oldu. Yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarından aldı. İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MIAM) sürdürdüğü doktorasını 2007 yılında tamamladı.  Buradaki eğitimi sırasında Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile çalıştı. 2011 yılında doçent unvanı aldı...


[Notre Dame de Sion (NDS) LisesiHarbiye-İstanbul, 24 Mart 2016]







* * *


=======================================




Hiç yorum yok: